Wady odlewów ze stopów żelaza – identyfikacja, przyczyny i sposoby zapobiegania

  1. Wady – wiadomości ogólne, systematyka wad, normy, klasyfikacja, atlasy wad, sposoby identyfikacji bazy danych tworzone w odlewni,
  2. Wady kształtu (mechanizm powstawania, identyfikacja, przyczyny, sposoby zapobiegania)
  •  niedolew,
  •  przestawienie,
  •  uszkodzenie mechaniczne,
  •  zalewka.

3.Wady powierzchni surowego odlewu powodowane masą formierską i jakością formy (mechanizm powstawania, identyfikacja, przyczyny, sposoby zapobiegania)

  •  chropowatość,
  •  wady pochodzenia gazowego (nakłucia, pęcherze),
  •  przypalenia i wżarcia,
  •  zaprószenia i zanieczyszczenia (wtrącenia niemetaliczne),
  •  oberwania (garbów),
  •  zdarcia (erozja formy),
  •  wypchnięcia,
  •  strup,
  •  niespaw, fałda,
  •  żyłki,
  •  inne, wybrane wady powierzchni, do uzgodnienia z uczestnikami kursu

4. Wady – przerwy ciągłości (mechanizm powstawania, identyfikacja, przyczyny, sposoby zapobiegania), pęknięcia na gorąco i na zimno.

5. Wady wewnętrzne (mechanizm powstawania, identyfikacja, przyczyny, sposoby zapobiegania)

  •  porowatość skurczowa (skurczowo-gazowa),
  •  jama skurczowa,
  •  rzadzizna,
  •  zażużlenia,
  •  zapiaszczenia,
  •  zabielenia w odlewach żeliwnych,
  •  wady struktury żeliwa (w tym sferoidalnego),
  •  inne, wybrane wady wewnętrzne, do uzgodnienia z uczestnikami kursu.

6. Zjawiska zachodzące w masach formierskich a powstawanie wad odlewów Rola ciśnienia metalostatycznego w kształtowaniu jakości odlewów Nieniszczące metody wykrywania wad odlewów

7. Naprawa odlewów