- Wady – wiadomości ogólne, systematyka wad, normy, klasyfikacja, atlasy wad, sposoby identyfikacji bazy danych tworzone w odlewni,
- Wady kształtu (mechanizm powstawania, identyfikacja, przyczyny, sposoby zapobiegania)
- niedolew,
- przestawienie,
- uszkodzenie mechaniczne,
- zalewka.
3.Wady powierzchni surowego odlewu powodowane masą formierską i jakością formy (mechanizm powstawania, identyfikacja, przyczyny, sposoby zapobiegania)
- chropowatość,
- wady pochodzenia gazowego (nakłucia, pęcherze),
- przypalenia i wżarcia,
- zaprószenia i zanieczyszczenia (wtrącenia niemetaliczne),
- oberwania (garbów),
- zdarcia (erozja formy),
- wypchnięcia,
- strup,
- niespaw, fałda,
- żyłki,
- inne, wybrane wady powierzchni, do uzgodnienia z uczestnikami kursu
4. Wady – przerwy ciągłości (mechanizm powstawania, identyfikacja, przyczyny, sposoby zapobiegania), pęknięcia na gorąco i na zimno.
5. Wady wewnętrzne (mechanizm powstawania, identyfikacja, przyczyny, sposoby zapobiegania)
- porowatość skurczowa (skurczowo-gazowa),
- jama skurczowa,
- rzadzizna,
- zażużlenia,
- zapiaszczenia,
- zabielenia w odlewach żeliwnych,
- wady struktury żeliwa (w tym sferoidalnego),
- inne, wybrane wady wewnętrzne, do uzgodnienia z uczestnikami kursu.
6. Zjawiska zachodzące w masach formierskich a powstawanie wad odlewów Rola ciśnienia metalostatycznego w kształtowaniu jakości odlewów Nieniszczące metody wykrywania wad odlewów
7. Naprawa odlewów